Skip to content

Hoe kies je een CMS

by Wim on February 9th, 2011

Bij veel organisaties leeft de behoefte om meer controle te krijgen op het proces waarmee informatie en documentatie wordt geproduceerd. In de loop van de tijd groeit het aantal documentatieproducten en dat maakt dit proces onoverzichtelijk. Er is bovendien vraag naar sneller inspelen op de marktbehoefte en er is steeds meer vraag naar documentatie ‘on demand’ of naar informatieproducten voor mobile media.

Wat je vaak hoort is dan: we moeten een CMS hebben.

Maar hoe kies je een CMS? En, is een CMS wel nodig, kan het ook anders?

De centrale vraag die je moet stellen wanneer deze keuze opkomt is: welk probleem wil je oplossen. Wat wil je verbeteren, wat gaat er nu niet goed (en vooral: wat gaat er wel goed!). Met andere woorden, je zult eerst inzicht moeten krijgen in je huidige processen. Pas dan kan je vaststellen wat er niet goed gaat en wat er verbeterd zou moeten worden, gerelateerd aan de gewenste bedrijfsdoelen. Op basis daarvan stel je je PVE samen: Pakket Van Eisen. Mocht daaruit blijken dat een CMS gewenst is dan heb je meteen ook overzicht over aan welke eisen dit CMS moet voldoen.

Een veel voorkomende vergissing bij organisaties is dat ze direct op zoek gaan naar tools. Dat ze een keuze maken zonder duidelijk beeld van hun eigen situatie, maar afgaan op de (vaak mooie)  verhalen van de toolverkoper. De CMS-systemen kunnen erg veel. Ook auteurstools en allerlei publicatiesoftware, -standaarden en -systemen zijn rijkelijk voorzien van features. De vraag is echter of dat ook de eigenschappen zijn die je nodig hebt om jouw probleem op te lossen.

Basis van alles blijft: wat willen we (moeten we) kunnen, wat is ons probleem en hoe gaan we dat oplossen. Pas daarna kies je de tools en software.

Het helder krijgen van je probleem kan je doen middels een content- en productieanalyse. Vul dit aan met de bedrijfsdoelen en dan ben je al een eind op weg naar de algemene informatiestrategie van je organisatie.

Meer weten, advies nodig? Bel 0652036811 of mail naar wim@idtp.eu.

Ik help u graag!

Comments are closed.