Skip to content

Van DTP naar contentautomatisering

by Wim on September 4th, 2017

De naam van mijn bedrijf, iDTP is een afkorting van international Desk Top Publishing. Wanneer je het Engelstalig uitspreekt klinkt het als I dtp: ik doe DTP-werk. Dat was de situatie in 2006 toen ik voor mezelf begon. Nu ruim tien jaar later doe ik nog wel eens een klein DTP-klusje maar het ‘echte’ DTP is vervangen door automatische opmaak van gestructureerde documenten (XML) en mijn werk bestaat uit het leveren van ondersteuning daarbij. Inmiddels zijn we zover dat niet alleen de opmaak, maar als het moet ook de content zelf geautomatiseerd kan worden.

In essentie gaat het steeds om structureren van informatie zodat deze op een begrijpelijke manier aan de gebruiker kan worden aangeboden. Vroeger gaven we de structuur aan met visuele opmaakkenmerken want alles werd geprint. Tegenwoordig zorgen we ervoor dat de structuur in de informatie zelf zit zodat we met geautomatiseerde processen de content in de juiste vorm kunnen aanbieden op het moment dat het nodig is.

Wil jij weten hoe je goed en efficiënt gestructureerde informatie kunt maken? Kom dan naar onze trainingsdag op 5 oktober in Utrecht. Over DITA, versiebeheer, beheer van vertalingen, publiceren van varianten en inzet van contentautomatisering.

Werk je al met gestructureerde informatie, in welke vorm dan ook, en heb je het idee dat er meer mogelijk moet zijn, kom dan naar de trainingsdag over contentautomatisering in de praktijk. Datum wordt in overleg vastgesteld, enige kennis van XSLT is wel handig maar niet noodzakelijk.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van ‘structured authoring‘ in het algemeen en van DITA in het bijzonder, zorg dan dat je de DITAToo gebruikersdag bezoekt. Vrijdag 6 oktober zijn we te gast in Rijswijk (ZH) bij de makers van FontoXML!

Voor alle verdere vragen over structured authoring, DITAToo, FrameMaker of FontoXML kan je me bellen op +31652036811 of stuur mij een mail op wim@idtp.eu.

Wim

Comments are closed.